במעגלי העם היהודי - הנח"ל החרדי – גדוד נצח יהודה

דפי מאורות (5774-38)

ראשיתו של הנח"ל החרדי עוד בשנות השישים של המאה הקודמת, בעת שצעירים חרדיים שירתו ביחידה צבאית שנקראה "הנח"ל החרדי". יחידה זו נסגרה בשנות השבעים.

 
 

תחילת דרכו של הגדוד הנוכחי הוא ב-1999. המסלול הוקם כדי לאפשר לבני נוער חרדיים שאינם לומדים בישיבות להתגייס לשירות קרבי בצה"ל, בתנאים שיאפשרו להם לשמור על אורח חייהם: תפילות, שיעורי קודש ומזון כשר למהדרין. לבד מפעילות מבצעית שהיא בגדר פיקוח נפש, אין פעילות בשבתות. צוות המפקדים והמדריכים כולל חיילים בלבד ואין בו חיילות. את הגדוד מלווים רבנים בשיחות, בשיעורים ובסיוע בעניינים הלכתיים שונים.

בפועל, משרתים בגדוד גם בחורים מנוער הגבעות ובחורים המעוניינים לשמור על מסגרת הלכתית שקשה לשמור עליה בשירות צבאי רגיל. בין המתגייסים יש גם חסידי חב"ד ומתנדבים מחו"ל.

עם הקמת הגדוד נוצרה בקרב החברה החרדית התנגדות רבה לקיומו, בשל החשש שהתגייסות חרדים תביא לצמצום מספר הלומדים בישיבות. משום כך מתגייסים לגדוד גם חיילים מתוך החברה החרדית שלא בהסכמת הוריהם. הם מוגדרים כחיילים בודדים וזוכים לתמיכה כספית וחברתית. גם מהצד החילוני יש המוחים על השפעת גורמים דתיים על הפעילות הצבאית.

חיילי הנח"ל החרדי משרתים במשך ארבעים חודש. מסלול השירות והאימונים שלהם זהה פחות או יותר למסלול האימונים של שאר יחידות חיל הרגלים, בהבדל אחד: לאחר שנתיים של שירות פעיל וקרבי יוצאים חיילי הגדוד לשנת לימודים. לקראת שלב זה הם עוברים אבחון תעסוקתי ובוחרים אחד ממסלולי הלימוד, ביניהם: השלמת בגרויות, לימודי מינהל עסקים, מכינה קדם אקדמית, תואר ראשון, מכינה להנדסאים, טכנאות מחשבים, בודקי תכנה, חשמלאים מוסמכים, טבחות ועוד. עבור הלוחם החרדי מהווה השירות הצבאי מנוף המקנה הרגלי עבודה ומסגרת וכן אפשרות לרכישת מקצוע.

הגדוד ממוקם ופועל בבקעת הירדן ובגב ההר. הלוחמים עוסקים בלוחמה בטרור ובביטחון שוטף ומבצעים סיורים ומארבים וכן חיילים המשרתים בתפקידי מינהלה, ביניהם אף מש"קי שמחה! חיילי הגדוד מצאו בו דרך לשלב את אמונתם ואת רצונם להשתלב בחברה הישראלית ולתרום לה ולעצמם.

מקורות:

 

מחבר:
מכמן, ברוריה