מחנכים באמונה - רבקה אליצור

דפי מאורות (5772-48)
משוררת, סופרת ילדים ומחנכת ישראלית
תרפ"א–תש"ם (1920–1979)
 
שלום לך אורחת
שלום לך שבת
חיכינו חיכינו
סוף סוף הנה באת...
 
 
כמעט יובל שנים אחרי שיצא לאור הספר "שלום לך אורחת", שכתבה רבקה אליצור, הוא עדיין ספר חובה בכל גן ילדים דתי. הרושם שהותירו ספריה רבי המכר של אליצור בילדי ישראל לא פג עם השנים. ילדים ומבוגרים מדקלמים עד היום את השירים והסיפורים שכתבה לפני שנים רבות.
רבקה אליצור נולדה בברטיסלבה למשפחה דתית ציונית. עלתה ארצה בגיל תשע, למדה במוסדות חינוך דתיים בירושלים וסיימה את בית המדרש למורות "מזרחי" (כיום מכללת "אפרתה").
ביתם של רבקה ויהודה אליצור בירושלים היה חדור אהבת התורה, העם והארץ. בהקמת המדינה ראתה רבקה את התגשמות חזון הנביאים. בצד עבודתה בהוראה, במשך תריסר שנים, עסקה בכתיבת סיפורים ושירים לילדים. לאחר מכן עזבה את ההוראה והתמסרה כולה לכתיבה. בעלה, פרופסור יהודה אליצור, היה הקורא הראשון של הטקסטים שנכתבו תחילה עבור ילדיהם הפרטיים. חלקם של הגיבורים בספריה ובסיפוריה קרויים בשמותיהם של ילדיה ונכדיה. כך למשל "אורי" המופיע ביצירותיה הוא העיתונאי אורי אליצור.
אליצור חיברה ספרי ילדים רבים. סיפוריה ושיריה מסופרים מנקודת מבטם של ילדים ומדברים על היום-יום ועל השבתות והחגים בהווי החיים היהודי. חלק מספריה הם עיבוד של אגדות חז"ל, למשל  הספרים "ענן במדבר" ו"על אבות לילדים", שבהם היא מציגה את אבות האומה כאנשים קרובים ואהובים. בסיפוריה בולט היעדרם של העונש והנזיפה הישירים ולעומתם מתוארים התום והיושר של הילדים.
בסגנון כתיבתה ניכר כי היא מכבדת את הילדים ואת השפה; היא מקפידה שלא להנמיך את רמת הכתיבה והלשון, אלא לכתוב ברמה גבוהה של לשון עברית תקינה ועשירה. אף על פי כן היא כותבת בצורה שהילדים מבינים אותה ומזדהים עמה. לאחר מותה נמצא גם סיפור לילדים בוגרים יותר שהחלה בכתיבתו אך לא סיימה.
לעיון נוסף:
·         חובב, לאה, "דרכה של רבקה אליצור בעיבוד אגדות חז"ל לילדים", דרך אגדה: ביטאון המרכז להוראת האגדה, מכללת אפרתה, חוברת ז–ח (תשס"ד–תשס"ה, 2004–2005), עמ' 181–196.
·         שאול, רבקה, "מורה מיתולוגית היתה בירושלים", מקור ראשון, מוסף שבת, י"ב בטבת תשס"ח, 21 בדצמבר 2007, עמ' 6.
·         "שבוע הספר העברי תשע"ב – אמא מספרת", בתוך: אתר ערוץ 7:
 
 

 

 

 

מחבר:
פולצ'ק, בועז